Plex files are not playable when transcoding required

Plex allows you to aggregate all your personal media and access it anywhere you go. Enjoy your own media on all your devices with the Plex Media Server.
Post Reply
mesqueeb
Starting out
Posts: 40
Joined: Wed Feb 19, 2020 9:10 pm

Plex files are not playable when transcoding required

Post by mesqueeb » Sat Mar 07, 2020 6:00 pm

I'm still new to PLEX, I just installed and set everything up, but it seems like transcoding is not working for me at all.

I cannot play any file that requires transcoding on my iPhone, only the audio will play, the video will only show a still image.
Any file that doesn't require transcoding plays fine, so I think there might be a problem with transcoding.

Any advice for me is much appreciated. Hereby my setup:

NAS configuration:
- NAS: QNAP TBS-453DX
- Multimedia Console v1.0.13
- CodexPack v4.7.0.2 installed
- in QNAP i went to Multimedia Console > transcoding > install the codex and make sure GPU-accelerated transcoding says "Enable" (in blue)
- home internet speeds: 180Mbps down / 140Mbps up

Plex configuration:
- Plex Media Server v1.18.7
- Plex pass: purchased
- Transcoder quality: Make my CPU hurt
- Use hardware acceleration when available: enabled
- Use hardware-accelerated video encoding: enabled

I also tried restarting my NAS.

After a lot of playing around, I found out that it's only transcoding by PLEX that's broken.

If I set the iOS Plex app to not transcode and play files in their native resolution, everything works fine.

I also tried via the QVideo app and I found that transcoding _did_ work for QVideo:
- I can play any file with live transcoding 1080p on my iPhone
- When I do, I see the file appears in the "On-the-fly Transcoding" list in Multimedia Console
- Some files don't allow scrubbing during live transcode: it just crashes or isn't able to scrub at all when I try to go back/forward a few sec.

TLDR;
Live transcoding doesn't work when Plex tries it.
Plex probably doesn't access the GPU of my TBS-453DX.
It does work when QVideo does it.

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 20548
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by dolbyman » Sat Mar 07, 2020 10:05 pm

do you have a plexpass? if so ..use gpu transcoding
cpu quality setting wouldnt come into play here

also use the latest beta plex to test (directly from plex)

check with the plex forum for more info and troubleshooting

User avatar
Trexx
Ask me anything
Posts: 5304
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:50 am
Location: Minnesota

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by Trexx » Sun Mar 08, 2020 1:22 am

Check in Plex console during playback that hw transcoding is being used.

Subtitle usage will cause issues.

Plex Qnap forum is best place for support. Codexpack isn’t used by plex btw.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Paul

Model: TS-877-1600 FW: 4.4.3.x
QTS (SSD): [RAID-1] 2 x 1TB WD Blue m.2's
Data (HDD): [RAID-5] 6 x 3TB HGST DeskStar
VMs (SSD): [RAID-1] 2 x 500GB Evo 860
Ext. (HDD): TR-004 [Raid-5] 4 x 4TB HGST Ultastor
RAM: Kingston HyperX Fury 64GB DDR4-2666
GPU: EVGA GTX 1060 6GB
UPS: CP AVR1350

Model:TVS-673 32GB FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
Model:TS-228a FW: 4.4.3.x Test/Backup Box
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAS RAID Rebuild Times | Live QTS Videos | | QNAP NAS Guide | Information needed when you ask for HELP | QNAP Links, Tutorials, etc.
2018 Plex NAS Compatibility Guide | QNAP Plex FAQ | Moogle's QNAP Faq

sharkie
New here
Posts: 3
Joined: Mon Apr 06, 2020 1:14 am

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by sharkie » Tue Apr 07, 2020 4:16 am

Hi,
i have the same problem i am trying to resolve on a TS-453Be.

The transcoding works with Qvideo but not on a TV using DLNA.

I did not activate PLEX, the existing multemida works for my needs but if it work in Plex i will activa PLEX

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 20548
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by dolbyman » Tue Apr 07, 2020 4:24 am

probably same answer for you, CPU overwhelmed with transcoding (small Celeron) , either avoid transcoding or get a Plexpass for hardware transcoding (HD 500 QSV)

sharkie
New here
Posts: 3
Joined: Mon Apr 06, 2020 1:14 am

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by sharkie » Wed Apr 08, 2020 4:25 am

Hi Dolbyman,

i configured Qvideo and on my tablet. When i start a video like in 4K and ask to transcode at a lesser bit rate, i see the content after a few seconds and i see the session appear in the QNAP menu so i know transcoding works. The Celeron has a GPU.

My problem is with the DLNA service on a TV. The transcoding does not kick on and i receive on the TV that the content is not compatible.

I did not install the PLEX app and trying to make it work with the existing QNAP DLNA server.

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 20548
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by dolbyman » Wed Apr 08, 2020 4:32 am

I never used the QNAP DLNA server, I stay away from QNAP's stations (Video/Photo/Music), I am a very happy camper with Plex (and twonky DLNA)

sharkie
New here
Posts: 3
Joined: Mon Apr 06, 2020 1:14 am

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by sharkie » Thu Apr 09, 2020 7:34 am

Hi Dolbyman,

are you using Plex and Twonky on your QNAP NAS ?

If i want to use for personnal pictures and videos, which one would you recommend and why ?

User avatar
dolbyman
Guru
Posts: 20548
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:11 am
Location: Vancouver BC , Canada

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by dolbyman » Thu Apr 09, 2020 7:47 am

I use twonky on my TS-419 (free on it) and Plex on my TVS-951X (Plexpass)

Plex and twonky can both be used for personal media ..DLNA is quick and easy, Plex has a nice netflix vibe, but how useful would that be for peronal media?

StLCards
First post
Posts: 1
Joined: Sun Jul 26, 2020 12:22 pm

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by StLCards » Sun Jul 26, 2020 12:32 pm

mesqueeb, I am having the exact same issue with a new QNAP TS-453D, did you ever find a solution? Even a 720p/4mbps MKV/H264 file, transcoding down to 720p/3mbps is unplayable, and the CPU stays at around 2% utilization. Thanks.

mesqueeb
Starting out
Posts: 40
Joined: Wed Feb 19, 2020 9:10 pm

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by mesqueeb » Sat Aug 08, 2020 7:49 pm

@StlCards No, for transcoding I never found the issue.
I stopped watching stuff via Plex all together for the past 6 months. I'm gonna try again soon.

mesqueeb
Starting out
Posts: 40
Joined: Wed Feb 19, 2020 9:10 pm

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by mesqueeb » Mon Aug 10, 2020 11:23 am

@StlCards

it still doesn't work for me, but I'm discussing on the Plex forum now:
https://forums.plex.tv/t/add-tbs-453dx- ... t/621663/9

holger_kuehn
Know my way around
Posts: 179
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:45 pm
Location: Premnitz, Germany

Re: Plex files are not playable when transcoding required

Post by holger_kuehn » Wed Aug 19, 2020 10:11 pm

If Hardware acceleration is not working, you should avoid transcoding anyway. When switching to Plex I noticed it's mainly the audio causing the need to transcode.

So I changed the audio tracks to AC-3 and all Videos just play nicely wirh or without subtitles. If your player supports other audio-formats you can keep those, but AC-3 should always work.
NAS (production): TS-1635AX FW: 4.5.1.1495 build 20201123
NAS (backup): TS-1635AX FW: 4.5.1.1495 build 20201123
QTS (SSD): [RAID-1] 2 x 2TB Samsung Evo 860 M.2-Sata
Data (QTier): [RAID-6] 4 x 500GB Samsung Evo 860 Sata
Data (HDD): [RAID-6] 5 x 14TB WD Red
RAM: 8 GB (QNAP shipped)
UPS: CyberPower CP900EPFCLCD
BACKUP: 10x4TB WD Red using a USB 3.0 Dock

NAS: TS-873U-RP FW: 4.5.1.1480 build 20201108
Data (SSD): [RAID-10] 4 x 1TB Samsung Evo 860 Sata
RAM: 8 GB (QNAP shipped)
UPS: CyberPower PR2200ELCDRT2U
BACKUP: 4TB Synology DS214 FW: DSM 6.2.3.25426 Update 2

Post Reply

Return to “Plex Media Server”