Page 1 of 1

how to change DNS server for a static IP

Posted: Wed Aug 12, 2020 8:44 pm
by jameshenderson
Hi,

I created a virtual switch and in the process set my DNS servers to google.

I now have a pi-hole and would like to switch to that.

However, I cannot find a way to alter the dns server settings. Do I need to delete that switch and start again?

Re: how to change DNS server for a static IP

Posted: Wed Aug 12, 2020 11:24 pm
by P3R
jameshenderson wrote:
Wed Aug 12, 2020 8:44 pm
However, I cannot find a way to alter the dns server settings.
If you mean on the Qnap you set it in the settings of the physical interfaces, unless you use DHCP for your IP-assignment as then you would do the change in the DHCP-server.
Do I need to delete that switch and start again?
Most likely not.

Re: how to change DNS server for a static IP

Posted: Wed Aug 12, 2020 11:35 pm
by jameshenderson
Hi,

Thanks for you reply.
P3R wrote:
Wed Aug 12, 2020 11:24 pm
...unless you use DHCP for your IP-assignment as then you would do the change in the DHCP-server.
I am on a static IP, so no DHCP.
P3R wrote:
Wed Aug 12, 2020 11:24 pm
If you mean on the Qnap you set it in the settings of the physical interfaces
yes, I do mean on the QNAP, but as I am on a static IP, I can see but not edit the DNS server IPs.

Re: how to change DNS server for a static IP

Posted: Wed Aug 12, 2020 11:49 pm
by jameshenderson
got it!

I had to re-configure the virtual Switch that was connected to that adaptor.

Settings -> Network and Virtual Switch -> Virtual Switch -> Configure