another spindown problem

Discussion about hard drive spin down (standby) feature of NAS.
Post Reply
niwa2
Experience counts
Posts: 1784
Joined: Sat Oct 13, 2007 2:21 am
Location: Germany

another spindown problem

Post by niwa2 » Mon Oct 15, 2007 11:58 pm

hi,

i am new to all this.
i got my TS-109 last week and updated the firmware to the 1.1.2 version.
so far i got everything configured to my needs and my data is copied to it.

now i found out that the spindown of the hdd is not working at all. i tried to disable the cron-jobs and set the spindown time to 5min. then i disconnected the TS-109 from the LAN and powered it up. after about 1hr the drive was still running. i noticed that the harddrive is accessed every 39-40 seconds. how can that be? the lan is not connected.
i have also tried to set a jumper to pin 3-4 on the harddrive but then it does not spin up and is not recognized.

i have the download station enabled (no download jobs while testing), ftp, smb, WebfileManager, MultimediaStation (no UPnP-Server, just the Web-thing) and ssh are enabled.
the hdd is a WDC WD10EACS-00ZJB0 01.0 1TB drive.

what else can i do to enable the spindown?
i am thankful for any help
TVS-1282 | Version 4.4.3 | 3x 12TB WDC WD121KRYZ RAID5
TS-639 Pro | Version 4.2.6 | 5x 3TB WDC WD30EFRX RAID5 as Backup
LianLi EX-50 with 3x 2TB SAMSUNG HD203WI + 2x 2TB SAMSUNG HD204UI in RAID5 as Backup drive
LianLi EX-503 with 5x 2TB SAMSUNG HD204UI in RAID5 as Backup drive

keys&sax
Getting the hang of things
Posts: 53
Joined: Fri Sep 14, 2007 2:45 am
Location: Rotterdam

Post by keys&sax » Tue Oct 16, 2007 2:53 am

hi Niwa2,

Looks like a similar problem here too. Yesterday I loaded firmware 1.1.2 and now the HDD is accessed every 6 seconds.
Spindown took several hours in 1.1.1 and now in 1.1.2 there is no more spindown.

I'am also interested in a solution.

Edwin

TS209Pro
1.1.2 Build 1009T
WDC WD5000AAKS-00TMA12.0

keys&sax
Getting the hang of things
Posts: 53
Joined: Fri Sep 14, 2007 2:45 am
Location: Rotterdam

updated green blinking LED

Post by keys&sax » Tue Oct 16, 2007 4:06 am

Hi,

I got an update to firmware image 1012.
The green led is now steady and every 6 seconds access tot the harddisk has gone.

Regards, Edwin.


TS209Pro
1.1.2 Build 1009 > 1012
slot 1: WDC WD5000AAKS-00TMA12.0
Windows XP-Pro and Ubuntu 7.04
Services running: Microsoft networking, Web-file-manager, Multimedia, NFS
(Services NOT running: DHCP, Appletalk, FTP, Web-server, Download, iTunes, UPnP, DDNS, MySQL)
No USB connections

Post Reply

Return to “HDD Spin Down (HDD Standby)”