how to change DNS server for a static IP

Don't miss a thing. Post your questions and discussion about other uncategorized NAS features here.
Post Reply
User avatar
jameshenderson
Starting out
Posts: 48
Joined: Sat Jul 09, 2011 9:48 am
Location: Oxford, England
Contact:

how to change DNS server for a static IP

Post by jameshenderson » Wed Aug 12, 2020 8:44 pm

Hi,

I created a virtual switch and in the process set my DNS servers to google.

I now have a pi-hole and would like to switch to that.

However, I cannot find a way to alter the dns server settings. Do I need to delete that switch and start again?
TS-453Bmini + 4x 4TB Western Digital Reds (RAID5) - Plex Media Server

P3R
Guru
Posts: 12334
Joined: Sat Dec 29, 2007 1:39 am
Location: Stockholm, Sweden (UTC+01:00)

Re: how to change DNS server for a static IP

Post by P3R » Wed Aug 12, 2020 11:24 pm

jameshenderson wrote:
Wed Aug 12, 2020 8:44 pm
However, I cannot find a way to alter the dns server settings.
If you mean on the Qnap you set it in the settings of the physical interfaces, unless you use DHCP for your IP-assignment as then you would do the change in the DHCP-server.
Do I need to delete that switch and start again?
Most likely not.
RAID have never ever been a replacement for backups. Without backups on a different system (preferably placed at another site), you will eventually lose data!

A non-RAID configuration (including RAID 0, which isn't really RAID) with a backup on a separate media protects your data far better than any RAID-volume without backup.

All data storage consists of both the primary storage and the backups. It's your money and your data, spend the storage budget wisely or pay with your data!

User avatar
jameshenderson
Starting out
Posts: 48
Joined: Sat Jul 09, 2011 9:48 am
Location: Oxford, England
Contact:

Re: how to change DNS server for a static IP

Post by jameshenderson » Wed Aug 12, 2020 11:35 pm

Hi,

Thanks for you reply.
P3R wrote:
Wed Aug 12, 2020 11:24 pm
...unless you use DHCP for your IP-assignment as then you would do the change in the DHCP-server.
I am on a static IP, so no DHCP.
P3R wrote:
Wed Aug 12, 2020 11:24 pm
If you mean on the Qnap you set it in the settings of the physical interfaces
yes, I do mean on the QNAP, but as I am on a static IP, I can see but not edit the DNS server IPs.
TS-453Bmini + 4x 4TB Western Digital Reds (RAID5) - Plex Media Server

User avatar
jameshenderson
Starting out
Posts: 48
Joined: Sat Jul 09, 2011 9:48 am
Location: Oxford, England
Contact:

Re: how to change DNS server for a static IP

Post by jameshenderson » Wed Aug 12, 2020 11:49 pm

got it!

I had to re-configure the virtual Switch that was connected to that adaptor.

Settings -> Network and Virtual Switch -> Virtual Switch -> Configure
TS-453Bmini + 4x 4TB Western Digital Reds (RAID5) - Plex Media Server

Post Reply

Return to “Miscellaneous”